Pages

Saturday, March 29, 2014

Loodusainete ja igapäevaelu avastused

28. märtsil külastasid energiasäästunädala konkursilt reisi võtnud seltskond(aktiivgrupp)
 Rootsi avastuskeskust „Tom Tits Experiment“. Keskuses nägime erinevaid tehnikaid alates rekast, lõpetades lihtmehhanuismidega. Igal korrusel oli erinevaid väljapanekuid.  Teaduskeskus Tom Tits Experiments Södertäljes on aga selline koht, kus on võimalik igas vanuses lastega lahedasti ära sisustada mitu päeva.
Rootslased oskavad lastele mõeldud kohti ehitada iseäranis lihtsalt, hubaselt ja väikese huumoriga vürtsitades. Ehkki siin on välja pandud üks maailma suuremaid interaktiivsete teadusatraktsioonide kogusid, on asjadel igas toas küljes tegija käesoojus.
Väike kulumisaste käib ka asja juurde ning lastel on lubatud tõesti igale poole muretult näppupidi ligi minna. Ei taha isegi kasutada sõna interaktiivne, siin on lihtsalt lahe.
Mis samuti tähtis – majas on nii õdus kohvik kui ka täiesti eraldi koht kaasavõetud toidu söömiseks ja isegi kodutoidu soojendamiseks.
Ja loomulikult on küllasõitu väärt siinsed teaduskatsete atribuudid. Trikid, katsed, mängud
Tom Tits Experimentsi neljakorruseline maja tundub seest suurem kui väljast. Ühe päevaga seda juba läbi ei uuri, nii palju on siin igat masti tube, nurgataguseid, trikke. Sinu hääl muutub nähtavaks, sinu nägu seguneb peeglis su sõbra näoga, ruudud seintel muutuvad ringideks, tuba on ühest nurgast madal, teisest kõrge... Ja kõige selle taga on füüsikaseadused, optilised petted, valguse ja värvuste mängud.
Eraldi korrus tutvustab inimkeha, küll koostisaineteks lahti võetuna, osadeks jaotatuna ja viiludeks lõigatuna. Loomulikult saad sa iseenda kohta palju teada. Näiteks, kui kõva häält sa suudad teha, kui suurt valu välja kannatad, mis tunne oleks olla rase.
Puudu ei tule liikumise ja mängimise võimalustest. Kui väsid seismisest ja vaatamisest, võid näiteks ronida maja pööningule, hüpata läbipaistvasse torusse, mis vahepeal keerutab end majaseinast väljapoole, ning libiseda sedapidi esimesele korrusele.
Miks mitte proovida ära, mis tunne on sõita valepidi juhitava jalgrattaga. Või katsetada kaaluta olekut kosmosepallis – selles liigutades tunned end just nagu astronaut. Kindlasti tuleks kõndida-tantsida põrandal, mis sinu jalajäljed heleda värviga jäädvustab. Kõik eksperimendid arendavad ühtlasi taipu ja meeli.
Pisikestele lastele pakuvad otse loomulikult lusti vee ja seebimullidega sulistada ning mängida tuulega.
Võluv on ka see, et virtuaalset värki leidub eksponaatide hulgas vähe. Suur osa asju ja nende sooritatud “imesid” on ehtsad. Asjad on tehtud puidust ja metallist, toimivad mehaaniliselt ning neid saab üldjuhul käega katsuda.

No comments:

Post a Comment