Pages

Monday, November 30, 2015

Artikkel " KIK koolikonkurss"

Antsla Gümnaasium osales novembri teisel nädalal KIKi Koolikonkursil, mille  eesmärk on innustada väikesi algatusi ning panna noori energiasäästuteemadele mõtlema ning lahendusi pakkuma. Konkurss toimus juba viiendat aastat järjest.  Osalemiseks moodustasime 4-liikmelise koolinoortest ja juhendajast koosneva aktiivgrupi. Nädala jooksul tuli  meisterdada oma koolis energiasäästlik, taaskasutavatest materjalidest valgusti. Samuti korraldasime konkursi ajal erinevaid  keskkonnaalaseid üritusi. 

Meie kooli aktiivi moodustasid Kadi Aripman, Krsistina Siska, Diana Liiv ja Maarja Liba. Kogu 7. klass oli kaasatud ürituste läbiviimisel. 

Koostöö tulemusena toimusid meil taaskasutatavatest materjalidest lauamängude loomine, ülekooliline klassijuhatajatund ja klassiõhtud. Klassijuhataja tunnis  I ja II kooliastme õpilased mängisid Kuldvillakut 7. klasside õpilaste eestvedamisel. III  kooliastme ja gümnaasiumi õpilased lahendasid  Kahoot -keskkonnas viktoriini.  Tuletasime õpilastele meelde WC paberi sihipärast kasutamist, juhtisime tähelepanu vahetunnis tulede kustutamisele ning rääkisime otstarbekast ruumide tuulutamisest. Kogusime vanapaberit ja mittetöötavaid patareisid. Ainetundides kasutati taaskasutavatest vahenditest loodud õppematerjale ja vahendeid. Energiasäästunädala raames toimus 7. klasside energiaõhtu, kus läbivaks teemaks oli säästlik mõtteviis. Mängisime erinevaid mänge ning toimus taskulampide saatel ööorienteerumine.
Koostöös tööõpetuse õpetajaga ja 9. klassi õpilastega valmistasime energiasäästliku valgusti.
Materjalid saime mittetöötavate valgustite töötavatest osadest. Ümbriseks valisime tühjalt seisva  5 -liitrise konservipurgi. 9. klassi poisid aitasid puurida augud ümbrisse sisse ning
aerosoolvärviga värvisime purgi üle. Lambipesa, juhtme ja lüliti saime teiste mittetöötavate  valgustite küljest.
6,5 W LED -pirni saime valgustilt, millel oli juhe katki läinud. Kinnitusaluseks valisime vana statiivi.  Valgusti on funktsionaalne: riputuskonksu abil saab seda paigaldada vastavalt vajadusele.
6,5 W LED-pirn on 9,2 korda energiasäästlikum kui 60 W pirn. 
Koostöö tulemusena erinevate huvigruppide vahel  toimus põnev ürituste sari, mille tulemusena õppis energiat säästma  kogu koolipere.

Meie eduka koostöö tulemusena pääsesime kolmandat aastat järjest kuu parema kooli hulka. Kahe parima hulka me küll ei pääsenud, kuid Loodusmuuseumis toimunud tänuüritus oli põnev ja hariv.
Mõtteviisi muutus aitab säästa energiat!!

No comments:

Post a Comment